Loukutusta voidaan käyttää eläimen kiinniottamiseen. Tällä sivulla on tiivistetyt ohjeet loukuttamiseen ja video, jossa näytetään loukun viritys ja hajujälkien teko. Loukutus on kuitenkin aina syytä tehdä kokeneen henkilön neuvonnassa, jotta loukulle tulee valittua paras mahdollinen paikka ja loukutus etenee harkitusti ja suunnitelmallisesti. Loukuttaminen on eläimelle vaaratonta. Loukutus on useampien päivien projekti, jossa eläin ensin totutetaan loukkuun ennen kuin se uskaltaa mennä sisälle. Koska loukutus on pitempi projekti, loukun paikkaa ei tule vaihtaa, vaikkei tulosta heti tulisi. Loukutusta tehdään yhdellä loukulla. Loukun päällä pitää aina olla lappu, jossa kerrotaan kenen loukku on, mihin sitä käytetään ja mihin numeroon voi ottaa yhteyttä jos sisällä on mikä tahansa eläin.
Loukku sijoitetaan suojaisaan paikkaan. Usein sopiva paikkaa löytyy rauhallisesta pusikosta, metsästä tai rakennuksen seinustalta. Loukun paikkaa ei kerrota ulkopuoliselle, jotta paikalla on mahdollisimman rauhallista. Loukun tarkistus tulee hoitaa yhden tai muutaman, eläimelle tutun ihmisen toimesta. Loukku tarkistetaan vähintään kahdesti päivässä.
Loukkuun totuttaminen kestää yleensä ainakin muutaman päivän. Tänä aikana eläintä ruokitaan loukun ulkopuolelle, jotta se ei lähde muualta etsimään ruokaa. Loukun läheisyydessä grillataan ja/tai tehdään hajujälkiä houkuttelemiseksi. Loukkuun laitetaan tuttuja hajuja sisälle, esimerkiksi eläimen makuualuta tai omistajan vaatteita.
Kun varsinainen loukutus alkaa, loukun ulkopuolelle jätetään vain minimaalinen herkkupala maistiaiseksi. Loukkuun laitetaan pieni namivana suuaukolta perälle ja kunnon tuoksuva herkkuateria. Ulkopuolella ja namivanassa on vain äärimmäisen vähän houkutinta, jotta karkulaisella säilyy nälkä mennä loukun perälle asti ruoan perässä. Grillaamista ja hajujälkien tekoa jatketaan. Tämäkin vaihe voi kestää useita päiviä.
Kun eläin jää loukkuun, sen annetaan ensin rauhoittua loukun sisällä (luukun kiinni räpsähtäminen yleensä säikyttää). Sen jälkeen loukku kannetaan sisätiloihin ja vasta turvassa sisällä eläin päästetään ulos. Jos loukutetaan koiraa ja loukun kantaminen koiran kanssa on mahdotonta, ulkona pitää odottaa koira loukussa, kunnes koira on täysin normaalissa olotilassa ja ottaa kontaktia omistajaan. Tämän jälkeen sille pujotetaan valjaat ja/tai panta loukun sisällä ja varmistetaan kiinnitys ennen kuin loukku avataan.
Etsijäkoiraliitto lainaa loukkuja omille asiakkailleen. Loukkuja voi kysyä myös eläinsuojeluyhdistyksiltä tai metsästysseuroista. Supiloukku on yleisesti käytetty kissojen loukutukseen (myös videolla esitetty loukku on supiloukku). Jos lainaloukkua ei löydy, supiloukun voi ostaa metsästystarvikkeita myyvistä liikkeistä, esimerkiksi Puuilosta.