Mitä teet kun näet kadonneen lemmikin?

Jos näet omillaan kulkevan lemmikin, kannattaa alkuun rauhallisesti tarkkailla sen puuhia. Eläimelle ei tule huudella tai yrittää kaikin keinoin ottaa kiinni. Karkurit on usein "karkurimoodissa", jolloin ne eivät käyttäydy normaalisti eikä välttämättä anna kiinni omistajilleenkaan. Parasta on rauhallisesti yrittää herättää eläimen mielenkiinto. Se voi onnistua rapsuttelemalla maata, leikkimällä (esim. kepillä) tai jos on mukana herkkuja, niillä houkuttelemalla. Eläimelle voi jutella rauhallisesti. Katsekontaktia tulee välttää, sillä useimmiten tuijotus on uhkaavaa karkurille.

Eläimen kiinniottoa tulee yrittää vain jos eläin hakeutuu itse luokse tai on muuten aivan varma, että onnistuu. Vieraiden epäonnistuneet kiinniottoyritykset (yleensä ikävä kokemus) vaikeuttavat omistajankin kiinniottoyrityksiä.

Olennaista on yrittää etsiä onko joku ilmoittautunut eläimen kadonneeksi. Ks. esim. Facebookin karkurit-ryhmät ja paikalliset "puskaradiot", www.karkurit.fi. Jos löydät ilmoituksen karkurista, soita heti annettuun numeroon. Jos ilmoitusta ei ole, jätä itse ilmoitus. Tee mahdollisimman tarkka ilmoitus kuvaten lemmikin ulkonäkö ja havaintopaikka sekä jätä omat yhteystietosi. 

Jos saat eläimen kiinni eikä omistajaa löydy, ole yhteydessä paikkakuntasi löytöeläintaloon. Löytöeläintalot on listattu paikkakunnittain https://www.karkurit.fi/loytoelaintarhat/