Näin ehkäiset karkaamiseen uutenavuotena ja muina ilotulitekausina
Uudenvuodenaatto ja muut ilotulitepäivät (esim. venetsialaiset) ovat pahinta lemmikkien - erityisesti koirien - karkaamisaikaa. Karkaamisen ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa kuin karkurin kiinni saaminen. Karkaamiset kannattaakin torjua alla olevin vinkein. Jos lemmikki kuitenkin karkaa, oikea toiminta auttaa lemmikin kotiin saamisessa. Monet tehokkaimmat vinkit yllättävät omistajat.
-
Varaudu yllätyspamauksiin jo ennen uuttavuotta. Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla ja varmista, että se ei pääse irti valjaista/kaulapannasta.
-
Uudenvuodenaattona ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja seuraavan kerran reilusti jälkeen puolen yön.
-
Älä jätä koiraasi yksin illalla.
-
Ole erityisen tarkka kulkiessasi ovista, ettei koira pääse livahtamaan ulos.
-
Pidä kotona päällä radiota tai televisiota ja vedä verhot ikkunoiden eteen.
-
Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, käyttäydy itse rauhallisesti ja tavanomaisesti.
-
Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia.
-
Paukkuarkaa koiraa voi pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin. Karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään, vaikka ilotulitteita ei enää ammuttaisikaan.
Uusi lemmikki perheessä
Koiranpentu leimaantuu yleensä nopeasti perheeseensä, samoin kissanpentu. Niilläkin tulee kuitenkin ns. murkkukausia, jolloin on syytä olla erittäin tarkka eläimen käytöksen suhteen. Ennen niin luoksetuleva koira saattaa ottaa vapauksia ja kissa alkaa laajentaa reviiriään. Näissä tilanteessa kannattaa tutkailla alla olevia ohjeita.
Täysikasvuiset kodinvaihtajat ja rescue-eläimet:
-
Eläimen kotiutuminen vaatii pitkän ajan.
-
Omasta mielestäsi pitkä aika (esim. pari kuukautta) on eläimelle lyhyt aika.
-
Et tiedä, mitä eläin on kokenut ennen sinulle tuloa. Yllättävät asiat voivat pelottaa sitä.
-
Otettaessa koiraa autosta pitää olla erittäin varovainen. Avaa auton ovi tai häkin luukku kokonaan vasta, kun remmi on kädessä. Vastaavasti laittaessasi koiraa autoon päästä remmistä irti vasta kun rako on niin pieni, ettei koira mahdu ulos
-
Pidä koira hihnassa, ja jos haluat antaa enemmän vapautta, käytä pitkää jäljestysliinaa. Katso että koiralla on valjaat, joista se ei pääse irti, tai laita tuplavarmistus: yksi remmi valjaista ja toinen kaulapannasta. Näin kannattaa menetellä useiden kuukausien ajan, jopa vuoden ajan.
-
Älä päästä kissaa yksin ulos. Huolehdi siitä, että ikkunat ja ovet ovat kiinni eivätkä edes rakosillaan. Jos ulkoilutat kissaa, katso ettei se pääse kiemurtelemaan valjaista.
Kevät- ja kesäkauden alku
-
Kevät- ja kesäkauden alku ovat karkaamisten sesonkia.
-
Koirat karkaavat piha-alueilta ja avoimista ovista. Jos koira on pihalla vapaana, huolehdi että aita on riittävän korkea ja alapuolelta tukittu. Koira voi hypätä yllättävän korkealle vapauden riemussaan tai pelästyessään.
-
Kissat karkaavat avoimista ikkunoista, parvekkeilta ja terassin ovilta. Kissa mahtuu yllättävän pienestä raosta, joten varminta on tuulettaa huoneessa, jossa kissa ei oleile ja vielä mieluummin verkottaa tuuletusikkunat.
-
Kilpikonnat ja kaniinit viedään pihoille, joista ne vikkelästi karkaavat silmän alta. Jos ne saavat oleilla aitauksessa, huolehdi että seinämät ovat kiinni pohjaverkossa. Kilpikonnat ja kanit kaivautuvat pelkän aidan alta nopeasti.