Uuden vuoden juhlinnoissa karkasi taas iso määrä koiria, joitakin kissojakin. Monta karkuria on jo kotiutettu, mutta valitettavasti osa on vielä karkuteilläkin. Vaikka ilmat ovat kylmenneet, karkurit pärjäävät. Niillä on uskomaton taito hakeutua suojaan. Etsinnöissä ensiarvoisen tärkeää on rauhallinen toiminta. Etsinnän tulee olla järjestelmällistä ja suunnitelmallista. Karkurikoiran käyttäytymisestä voi lukea täältä: http://www.etsijakoiraliitto.fi/lemmikki-kateissa-ohjeita/15-kadonneen-koiran-kaeyttaeytyminen
Jos alueellasi on karkuri, jonka etsinnöissä haluat auttaa, ota yhteyttä karkurin omistajaan. Hän voi kertoa, millaisissa tehtävissä apua tarvitaan. Älä ryhdy auttamaan omatoimisesti esim. kiertämällä aluetta oman koiran kanssa. Vaikka ajatus on kaunis, omatoiminen auttaminen voi aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä. Ohessa ohjeet miten toimia jos saa kiinni omineen kulkevan eläiment: http://www.etsijakoiraliitto.fi/lemmikki-kateissa-ohjeita/1095-loytoelain
Tai jos tekee näköhavainnon: http://www.etsijakoiraliitto.fi/lemmikki-kateissa-ohjeita/1094-nakohavainto
Alla yleispäteviä vinkkejä karkaamistilanteisiin. Tarkempia tilannekohtaisia ohjeita saa Etsijäkoiraliiton neuvonnasta 40 724 8614
1. Älä etsi karkuria suurella porukalla. Se pelottaa karkuria.
2. Joku perheenjäsen voi jäädä karkaamispaikalle tai jätä katoamispaikalle oma vaatteesi ja herkkupaloja. Koira saattaa palata sinne, kun pauke loppuu. Jonkun on syytä olla kotona, sillä koira löytää usein kotiin. Kotiin palaamista voi helpottaa tekemällä sinne hajujälkeä omistajan hajulla tai ruokajäljellä (esim. vetämällä maassa sukkahousuja, joissa on herkullista märkäruokaa).
3. Kotipihalla tai katoamispaikalla kannattaa grillata esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksun ja rauhoittaa koiraa.
4. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti www.eLassi.fi, kuntasi löytöeläintalo, lyhtypylväät, lähitalot jne. Laita ilmoitukseen valokuva tai kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Huom! Älä laita koiran nimeä. Nimellä huutelu pelottaa stressaantunutta koiraa.
5. Jos et ole ennen uutta vuotta ottanut talteen koiran hajua, tee se nyt siltä varalta, että Etsijäkoiraa tarvitaan. Hajuksi käy esimerkiksi koiran kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.
6. Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.
7. Koulutetut Etsijäkoirat ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ja testit. Älä anna etsintätehtävää testaamattomalle koiralle. Karkulaiselle rakkaan kaverikoiran voi ottaa mukaan kävelemään karkaamispaikalle tai tekemään hajujälkeä takaisin kotiin.
8. Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni, vaan ilmoittaa havainnosta heti eläimen omistajalle tai www.eLassi.fi.
9. Etsintää ei pidä lopettaa epätoivoisena muutaman päivän päästä, sillä karkulaisia on saatu kotiin pitkienkin aikojen päästä.